zero tolerance


zero tolerance 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

het van overheidswege strikt doen naleven van de wettelijke voorschriften, waarbij geen enkele overtreding wordt getolereerd

Algemene voorbeelden


Rotterdam pakt onveilige wijken aan. Rotterdam gaat een aantal zwaar verloederde plekken in de stad aanpakken via een beleid van zero tolerance. Overlast door verslaafden, jongeren en criminele illegalen, overbewoning, drugspanden, hennepkwekerijen en illegale seksinrichtingen worden op deze hot spots rigoureus teruggedrongen.

NRC,

Het is [...] ondenkbaar, dat beleidsmakers met goed gevolg zonder meer zouden kunnen teruggrijpen op het repressieve handhavingsmodel van pakweg dertig jaar geleden. Laat staan, dat we in een land als Nederland de knop eenvoudig zouden kunnen omzetten op "zero tolerance". Met andere woorden: het verdient aanbeveling, dat politici en bestuurders elkaar met grote zorgvuldigheid eerst het "verhaal" vertellen, hoe het in de afgelopen decennia precies gegaan is met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en de handhaving van de openbare orde.

http://www.raadvenw.nl/data/999159024.pdf,

Voor de PA was de taak weggelegd om al het verzet te onderdrukken, waaronder ook de grotendeels niet gewelddadige vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid die zo belangrijk waren in de 1e Intifada en die door Israël en de VS gekenmerkt worden als terroristische activiteiten. Kortom een beleid van "zero tolerance voor terreur en geweld."

http://www.autonoomcentrum.nl/

Zero tolerance was het credo: bestrijd de zware criminaliteit door de kleine keihard te bestrijden.

http://www.drugsbase.com/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


zero tolerance 1.1

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

overheidsbeleid dat gericht is op strikte naleving van de wettelijke voorschriften, waarbij geen enkele overtreding wordt getolereerd

Algemene voorbeelden


Luckas Vander Taelen pleit voor 'zero tolerance'. Geen begrip meer voor het balorige gedrag van allochtone hangjongeren. In de context van een culturistisch integratiediscours wordt dat een pervers schijngevecht. In werkelijkheid gaat het dan om een 'zero tolerance' voor de islam.

http://dirktuypens.wordpress.com/2009/10/15/zero-tolerance/,

"Straatraces op klaarlichte dag, midden in de stad. Kan het nog gevaarlijker?", aldus Casaer. "De overheid moet snel duidelijk maken dat zij met dergelijke fenomenen korte metten wil maken. Dit kan niet getolereerd worden! Ik eis een zero-tolerance en lik-op-stuk vanwege de politiezones en de parketten. Ook in Nederland voert men deze harde aanpak."

http://www.politicsinfo.net/straatraces-zero-tolerance-en-lik-op-stuk-beleid-t24257.html,

In gezin en op school en op straat wordt vaak lankmoedig gereageerd op ergerlijk en agressief gedrag. Democratie brengt zo haar eigen ondeugden voort: van opdringerig tot onverschillig handelen. Hoewel er goede signalen kunnen uitgaan van een lik-op-stukbeleid (mits handhaafbaar, en dus selectief) moet de oplossing niet gezocht worden in zero tolerance waarvan de Amsterdamse politiechef Kuiper voorstander is. Dat maakt van politie-agenten de gebeten hond en zou wij-zij verhoudingen teweegbrengen. Zowel burgers als agenten zijn daarmee niet gediend.

http://home.worldonline.nl/~t740618/v4/burger/burgerman_org.htm,